Hösten 2022

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL MNF:S PROGRAM HÖSTEN 2022!

Det kompletta programmet går att ladda ner som PDF här.

Året 2022 har bjudit på många överraskningar, inte minst klimatmässigt. Höga temperaturer och torka har varvats med häftiga regnskurar, som varit mer eller mindre lokala. Vinterns tunna snötäcke har tillsammans med torrperioderna under vår och försommar bidragit till att nivåerna på vårt viktiga grundvatten är lägre än normalt, enstaka skyfall till trots. Prognoserna för våra skördar inom jordbruket är dock ovanligt positiva och många präktiga ”hölass” har redan bärgats. För bärplockare i våra skogsmarker ser det likaledes ljust ut och blåbär, hallon och smultron verkar ha ett toppår.

Tidiga skurar här och var på Mälaröarna har gynnat de läckra vårmusseronerna liksom de bleka och gula kantarellerna. De andra välkända och populära arterna kommer förhoppningsvis att dyka upp efter hand.
Ett flertal av våra fagraste fjärilar tycks ha mått väl av årets klimat och skönheter som citronfjäril, aspfjäril, sorgmantel, amiral, påfågelsöga och aurorafjäril har varit talrikare än på länge. Tråkigt nog har skogarna hos oss liksom på många andra platser drabbats av barkborreangrepp. Ett flertal avverkningar har varit nödvändiga men Skogssällskapet har utfört dessa viktiga åtaganden på ett skonsamt sätt.

Sorgebarnet i vår annars attraktiva kommun är givetvis Lovö! Detta naturreservat har på kort tid förändrats från tilltalande natur- och kulturlandskap till ett skräckscenario av stenskravel, jordhögar, schaktmaskiner och långtradare för lång tid framöver. Om detta är den ”småstadsidyll” kommunen säger sig sträva efter är det illa ställt med ansvaret för vår vackra hembygd.

Nu väntar ett val den 11 september med oförutsägbart resultat, såväl politiskt som miljömässigt. Vi får hoppas att förnuftet triumferar på alla politiska nivåer.

Bo Nylén, ordförande

 

SEPTEMBER

VÅRT ÅRLIGA SVAMPEVENEMANG
Lördagen den 3 september kl. 10.00 -15.00 i Ekebyhovs slottspark.

Förhoppningarna om en god svampsäsong har ökat tack vare de lokala och stundtals rikliga skurarna, som vi helst vill ska fortsätta ett tag framöver. Vi ser med försiktig optimism fram emot att träffas i slottsparken med våra prydliga och rymliga svampkorgar. Från denna traditionsmättade miljö beger vi oss ut i riktning mot Jungfrusundsåsen, för att fynda bland ätligt, oätligt eller kanske rent av giftigt. Bestämningen kommer att ske direkt efter återkomsten till slottsparken, där exemplar av särskilt intresse läggs ut som en improviserad men proper utställning. I samband med utställningen kåserar dagens jourhavande svampkännare Bosse Nylén över de utställda arternas ekologi, förekomst och tillagning. Lite anekdoter och kuriosa hör också till ”rekvisitan”. Välkomna till en mykologisk högtidsdag!

 

BÅTRESA TILL KUNGSHATT
Lördagen den 10 september. Avfärd med ordinarie turbåt kl. 09.00 från Tappström. Återfärd kl. 12.42. Vanligt SL-kort gäller.

Kungshatt utövar en särskild lockelse för oss mälaröbor kanske främst genom sin mytiska historia, men även genom sin särpräglade natur och kultur och relativa svårtillgänglighet. Båten lägger till vid Kungshättan och därifrån gör vi en vandring över delar av ön där några dammar har intressanta begivenheter att erbjuda.Ett gammalt tegelbruk vittnar om öns tidigare yrkesverksamheter. Även den speciella arkitekturen sätter sin prägel på ön med sina höga och förhållandevis smala hus. En större lindallé med högt bevarandevärde bör bli en attraktion för oss kräsna besökare. Som kronan på verket tar vi oss upp till den välkända hatten på bergets topp, där ett antal år tidigare en berguv sågs trona och ”hoa”. Hemresan sker från Kungshättan. Kikare och en ”kunglig” matsäck bidrar till ett lyckat äventyr anser ledarna Birgitta Dahl och Kenneth Bengtsson.

 

ÄPPLETS EGEN DAG
Söndagen den 25 september kl. 10.00 – 16.00 i Ekebyhovs äppelgenbank.

I god tid inför denna färgsprakande frukt- och folkfest har utvalda representanter för de vackraste sorterna i vår rika äppelflora vaxats och polerats för att förgylla den högtidliga utställningen, där såväl välkända som mera exklusiva sorter kan studeras och beundras. En vandring genom de rika och spännande äppelodlingarna i parken hör till traditionen. Besökare med egna äppelsorter av dunkel härkomst kan ta med dessa för identifiering av jourhavande pomologer – fem exemplar av varje sort är önskvärt. MNF:s egna, ytterst erfarna och välpolerade äppelkännare, Marianne Wiman och Sture Nordmark, delar frikostigt med sig av sina kunskaper om de ädla frukterna från Edens lustgård. Obs! Beskärningsdag i Ekebyhovs äppelgenbank.
Lördagen den 10 september kl. 10.00 – 16.00 ges ett värdefullt tillfälle att få insikt i hur äppelträden i parken bör beskäras.

 

OKTOBER

FRÅN SANDKORN TILL JÄTTEKAST
Lördagen den 1 oktober. Samling kl. 10.00 vid Sjöängens färjeläge för vidare transport till Löten.

Norra Munsö hör till vår kommuns mest storslagna och intressanta miljöer med vidsträckta betes- och odlingsmarker inramade av skogar och lundar. Dessutom har attraktiva viltvatten tillskapats, där fågellivet periodvis är koncentrerat och individrikt. I synnerhet gäss av olika arter samlas under hösten för att beta, liksom även sångsvan och tranor. Under goda väderleksförhållanden kan inte sällan olika rovfåglar observeras. Vår färd norrut går via Bonadammen till den spännande Laxsjön med omgivande ”ökenlandskap”, där sprängmassor från Förbifarten är deponerade. De som känner för att gå vidare mot Malmhuvud får ytterligare en unik upplevelse. Tåliga plagg, kikare och en behändig matsäck rekommenderas av de särskilt tåliga ledarna Bosse Nylén och Fredrik Qvarnström.

 

LÄTTGÅNGET PÅ KÄRSÖN
Söndagen den 9 oktober. Samling vid Brostugan kl.10.00.

Kärsön, som är en del av Lovö naturreservat, har utvecklats till en mötesplats för det mest skiftande fritidsaktiviteter både till lands och till sjöss. Mycket av fin natur återstår emellertid att upptäcka och ett nät av lättgångna stigar, som genomkorsar ön, vägleder besökaren till olika sevärdheter. Stigarna har varierande svårighetsgrad och längd, varför vandringen kan anpassas väl för oss MNF:are.
Kikare och matsäck hör hemma på turen och en svampkorg misspryder inte utrustningen, särskilt om den blir välfylld. Kenneth Bengtsson och Anders Eriksson håller ”ångan uppe” utan överdrivet ”turtramptempo”!

 

VÄRLDSARVSVANDRING I DROTTNINGHOLM
Lördagen den 15 oktober. Samling kl. 10.00 vid Karusellplan.

MNF:s svaghet för Drottningholm med omgivningar är väl dokumenterad. Denna unika miljö framstår idag som något av en smältdegel där representanter för fåglar, däggdjur, växter och svampar blandas i en exotisk och skön förening.
Så gott som varje besök i parken med sin slingrande dammlabyrint, beskuggad av knotiga ekar, bokar, avenbokar och björkar ger ständigt nya upplevelser oberoende av årstid. Inte att undra över att turister från när och fjärran söker sig till denna viktiga oas, som verkligen motsvarar våra högt ställda förväntningar på begreppet världsarv.
Dagens vandring i parken kommer säkert att bjuda på överraskningar i någon form, så kamera och kikare är att rekommendera, liksom något ätbart att stoppa innanför ”västen” anser ledarduon Magnus Fürst och Bosse Nylén.

 

SENHÖSTVANDRING PÅ JUNGFRUSUNDSÅSEN
Lördagen den 22 oktober. Samling kl. 10.00 vid
Ekebyhovs slottsparkering

Jungfrusundsåsen hoppas vi ska bli vårt första kommunala naturreservat. Än så länge har inget formellt avtal upprättats, men dagens vandring hoppas vi ska kunna aktualisera ärendet och aktivera våra beslutsfattare. Färdvägen går från Ekebyhovs vackra bokskog via den odlade dalgången med kommunens största ek till den storslagna utsikten mot Jungfruholmarna. Därefter besöker vi de större barr- och blandskogarna nära Rödsten, vars strandområden är starkt kuperade med spår av gammal grustäkt, något som inte sällan är gynnsamt för lite ovanligare växter. Området är som helhet rikt på svamp, så en kaffekorg med lite utrymme för sena trattkantareller kan rekommenderas av våra vandrarvärdar Bosse Nylén och Anders Eriksson. Anders, som är professionell geolog, har lovat att svara på våra frågor om de olika bergarterna samt om åsens betydelse som vattenreservoar.

 

NOVEMBER

HELGKAFÉ PÅ SLOTTET
Lördagen den 12 november kl.12.00 – 16.00
i Ekebyhovs slott

Mälaröarnas Naturskyddsförening har denna novemberdag glädjen och äran att stå som värd för intresseföreningens kaféverksamhet, där Marianne Wiman, Birgitta Dahl och Karin Johansson är dagens värdinnor. Våra bakverk är komponerade med utsökt smak i samklang med ekologiska ambitioner liksom även våra varma och kalla drycker. En specialkomponerad linssoppa står rykande varm och serveringsklar redan när våra första gäster anländer.
Kl. 14.00, parallellt med kaféverksamheten, visar vi en provkarta på våra mest sevärda naturbilder, som ”knäppts” under olika resor och exkursioner. Obs! Ring gärna Marianne 070-874 58 31 och erbjud er att baka något läckert till vår kafédag. Serveringshjälp är särskilt välkommen, alla behövs!

 

Viktigt att komma ihåg under hösten:

MNF har sedan 2010 programsamarbete med:
Studieförbundet Vuxenskolan
Om förutsättningarna i skog och mark är goda finns utsikter att starta en SVAMPKURS med Bo Nylén, där både svampkunskap och matlagningstips står på menyn.

Ring 08-120 55 100 och anmäl dig så snart som möjligt till Vuxenskolan eller mejla www.sv.se/stockholm Klicka därefter på kommuner och välj Ekerö.
Det går även bra att anmäla sig direkt till Bo Nylén – 070 220 65 74

Den traditionella svamputställningen Naturhistoriska riksmuseet går i år av stapeln Söndagen den 18 september kl. 11.00 – 16.00 i nya lokaler. Vi hoppas på många rara arter och d:o besökare.

Beskärningsdag i Ekebyhovs äppelgenbank.
Söndagen den 10 september kl. 10.00 – 16.00 ges ett värdefullt tillfälle att få insikt i hur äppelträden i parken och i den egna trädgården bör beskäras.

Glöm inte att varje ny medlem i MNF är en delseger för miljön och ett välkommet bidrag till föreningen.

Ring bara MNF (Bo Nylén) 070-220 65 74 eller Naturskyddsföreningens riksorganisation 08-702 65 00 och anmäl!

God fortsättning på hösten!

Bo Nylén, ordförande