Några av våra programpunkter år 2009. Bland annat jubileumsbåtresan i maj.
Vi firade MNF 35 år och Naturskyddsföreningen 100 år med en båtresa genom kommunens övärld söndag den 23 maj 2009.
Klicka här för att läsa och se bilder från JUBILEUMSRESAN.
BLAND BJÖRNAR, VALROSSAR OCH BLOMMOR PÅ SVALBARD
Torsdag den 12 november 2009
Bo Nylén berättade om en spännande expedition, en kryssning i det arktiska svalbard. Vi fick se bilder av isbjörn, valross, olika sälarter, många fåglar och intressanta växter. Samt förstås hisnande naturscenerier.
BESÖK I MÖRBYS BACKSIPPSBACKE
Lördag den 7 november. 2009
Backsipporna i backen nära badet i Mörby är kanske inte lika kända som blåsipporna i Malmvik men de är också en värdefull del av Mälaröarnas flora. Backen med backsipporna och dungen intill badet har nyligen röjts, vilket ger mer ljus åt sipporna. Vi fick en fin vandring i det gråmulna vädret och Ingegerd bjöd på äppelkaka och varm äppeljuice.
HÖSTVANDRING VID LÖTEN
Söndag den 25 oktober.
Löten på norra Munsö är en intressant utpost i vår kommun. Löt är ett gammalt ord för betesmark, men nu är Löten en delvis aktiv och delvis avslutad grustäkt. I den avslutade delen uppstår ovanliga biotoper. Vi fick en fin höstvandring i dessa marker med en natur i olika nyanser av grönt, gult, brunt och rött. Raggmossan färgade marken grön, från den vita fjälliga bläcksvampen droppade svart bläck. Andra svampar krävde Bosses hjälp för artbestämning. Några bestånd av den ovanliga sommarbinkan fanns kvar även om den blå färgen bleknat.
EKOLOGISKT LANTBRUK PÅ LOVÖ
Söndagen 18 oktober. På Lovö prästgårds marker har Tom och Elisabeth Rydström i många år bedrivit ett ekologiskt jordbruk. Dottern Elin och hennes man för den ekologiska traditionen vidare. Vi var ett 20-tal besökare som fick en trevlig dag hos Elin och hennes pussvänliga djur. (Foto Kenneth Bengtsson)
SVAMPVANDRING I MÄLARÖSKOGARNA
Lördagen den 3 oktober. 2009
Det blev en fin exkursion på Jungfrusundsåsen med många fina fynd, många matsvampar och många biologiskt intressanta arter, dock utan matvärde. Trattkantarell, rabarbersvamp, blekgul slöjskivling och mandelriska fanns bl a med i korgarna när vi återvände hem. Det vackraste fyndet var kanske den cinnoberröda grynskivlingen, Cystoderma terrei (Foto Bo Nylén).
SVAMPARNAS EGEN JUBILEUMSUTSTÄLLNING 2011
Lördag och söndag den 12 och 13 september kl 11 – 16
Foajén till biblioteket i kulturhuset i Ekerö centrum fylldes denna helg av mängder av svampar både stora och små, både läckra och oätliga, både nyttiga och giftiga. Många svamplockare bidrog på olika sätt; med några få svampar eller med välfyllda svampkorgar. Bo Nylén berättade om svamparna bägge dagarna. Det var i år ovanligt många olika svamparter – 400 arter är nästan ett rekord. En del grupper var osedvanligt välrepresenterade, som t ex taggsvamparna, en grupp som i år innehöll flera mycket sällsynta arter.
Ingegerd hade arrangerat en fin utställning om SMART MAT, ämnet för miljövänliga veckan i år.
Foto Kenneth Bengtsson (de tre sista bilderna) |
Foto Kenneth Bengtsson (de tre sista bilderna) |
——————————————————————————————–