2014 års aktiviteter

Senaste överst!

BILDER FRÅN ETT JUBELÅR!

Onsdagen den 26 november kl. 19.00 i Ekebyhovs slott.

Kenneth Bengtsson tog med oss genom ett år i naturen på Ekerö med underbart vackra bilder. Pelle Johnsson kompletterade med bilder från andra delar av Sverige med bland annat fina närbilder på många olika orkidéer och andra vackra blommor. Kaffe och te samt en härlig äppelpaj och dito sockerkaka avslutade denna kväll och därmed MNF:s aktiviteter under detta år.

 

Jubileumskafé på slottet.
Ekebyhovs slott KB 120709

Söndag den 9 november kl 12 – 16 i Ekebyhovs slott.

MNF var denna dag  värd för kaféverksamheten. Det blev ett kafé i samklang med våra ekologiska ambitioner. Matpajer, mängder av goda kakor inklusive den obligatoriska slottspajen och dessutom linssoppa, en innovation.  Samtidigt visade Sture Nordmark  i entrén en utställning med mossor och lavar. Kl 14.00 var temat Natur och kultur på Kreta. Pelle Johnsson berättade i Wrangelska salen om en Kretaresa i våras med fokus på spännande orkidéer.
Slottskafeet KB 141109  Foto Kenneth Bengtsson

Dukat bord KB 141109

 

 

VÅRA SVENSKA ORKIDÉER.     OBS ÄNDRAT PROGRAM    

Onsdagen den 22 oktober kl. 19.00 i Ekebyhovs slott 

Sven Hansson är en av Sveriges främsta kännare av orkidéer.  Han har under många år studerat orkidéer inte bara i Sverige utan även i övriga Skandinavien, i södra Europa, i Anatolien och Kaukasus, och i Nordamerika. Han har beskrivit sina fynd i vetenskapliga tidskrifter och samarbetat med forskare inom botanik för att ge en ny förståelse framför allt av släktet handnycklar. Om allt detta berättade han på engagerat och fascinerande sätt, beledsagat av mycket vackra bilder. Han kunde för oss berättade om de senaste vetenskapliga rönen om hur skogsnycklar och ängsnycklar är grunden för många andra handnycklar som Jungfru Marie nycklar, mossnycklar, fjällnycklar, sumpnycklar och mycket annat. Verkligen ett föredrag på högst nivå som vi kunde njuta av utan att tidigare vara någon expert.

Nedanför en av Svens bilder på Svartlöganycklar, en art som han nyligen har beskrivet.

Svens orkidé red

JUBILEUMSVÅRD AV BLÅSIPPSBACKEN

Blåsippor KB 130424 Foto Kenneth Bengtsson

Lördagen den 11 oktober 2014.

Den praktfulla blåsippsbacken i Malmvik var överdådigare än någonsin denna jubileumsvår och gav oss ett entydigt svar på att våra årliga, höstliga omsorger inte varit förgäves. Men sly  återkommer och skuggar och döljer blåsipporna. Därför var vi ett litet gäng på 6 MNF:are som rensade framför allt den nedre delen av backen fri från sly, buskar och nedfallna grenar. Vi önskar att vi hade varit flera, men det blev ändå ett fint resultat. Missa inte att gå dit i vår och beundra blomsterprakten. Kenneth tog ett par bilder som dokumenterar vårt arbete.
Malmvik En tapper skara...  KB 141011
En tapper skara, en vacker höstdag.
Malmvik Blåsippsbacken KB 141011
Ett fint resultat.

 

ÄVENTYR I HAVSBANDET   Lördagen den 4 oktober.

kustarun Pelle J

Tullgarnsnäset öster om det kända kungliga slottet är ett naturreservat med frodiga ädellövskogar och vidsträckta havsstrandängar. Ett paradis för blommor och fåglar. Denna tidiga höstdag var det disigt men varmt då sju MNF:are gav sig iväg från Tappström. Efter ett litet villospår nådde gruppen fram till strandängarna. Här såg man bland annat sångsvan, knölsvan, sothöns, vigg, skäggdopping, stor hackspett, kungsfågel och ett stort antal storskarvar ute på ett skär. Det finns 800 växtarter i reservatet, men de flesta var överblommade. Det fanns jungfrulin och ett ex av kustarun blommade fortfarande (se bilden som Pelle Johnsson tagit). Svamp att plocka fanns det gott om i skogen. Kanelbullens dag firades med färska bullar vid fikat. En närobservation av en ormvråk blev också ett fint minne av denna dag.

FÄSTINGAR OCH RÅDJUR

 kid2 Foto: projektet 

Onsdagen den 1oktober kl. 19.00 i Ekebyhovs slott.

Fil dr Ulrika Alm Bergvall, en av MNF:s styrelsemedlemmar, är en aktiv forskare inom etologi, vilket betyder vetenskapen om djurens beteende. Detta är ett spännande forskningsfält, och Ulrika, som är expert på hjortdjur, berättade levande om sitt senaste projekt, som gäller samspelet mellan rådjur och deras objudna gäster, nämligen fästingarna (Ixodes ricinus). Fästingarna är spindeldjur och har en komplicerad livscykel, som bland annat innebär att de parasiterar på rådjur (eller andra varmblodiga djur). Därifrån kan de sedan ibland komma vidare till oss människor. När de skall suga blod på oss ”spottar” de in en vätska som skall hindra att blodet levrar sig. På det sättet kan smittämnen från fästingen komma över i vår kropp. Det gäller en bakterie av Borreliasläktet (Borrelia burgdorferi) och ett virus TBEV (tick-borne encephalitis virus), som bägge kan ge upphov till svåra sjukdomstillstånd. Mot TBE kan vi numer vaccinera oss, och försök att skapa ett vaccin mot Borrelia pågår.

I projektet samlar Ulrika och hennes medarbetare mängder av information från tusentals rådjur, gnagare och fästingar. Mer än 5000 fästingar har samlats in och  analyserats och bland annat har frekvensen av infekterade fästingar undersökts i olika områden i Sverige och satts i samband med mängden rådjur  i varje område. Analys av mer än 15 000 tagna prov pågår. Dessa grundkunskaper är viktiga för att förstå samspelet i naturen och för  våra möjligheter att minska risken för fästingöverförda sjukdomar.

Vi tackar Ulrika för att hon ville dela med sig av sina kunskaper.

Jubileumssvamputställning på TräsjöGården
MNF Svamputst KB 140916

13-14 september i TräsjöGården vid Bryggavägen.

Även i år blev MNF:s traditionella svamputställning en succé. Det var många besökare bägge dagarna, 40-50 personer lyssnade till Bo Nyléns information om svamparna på utställningen, och det fanns många svampar plockade av många entusiaster. Sammanlagt blev det 340 olika svamparter på borden. Många av dessa var insamlade av Rolf Andersson, MNF:are och mycket skicklig på att hitta ovanliga svamparter. (Foto Kenneth Bengtsson)

Allvarsam svapplockare
Rolf med en jättestor vit kungschampinjon.

HEMLIG AVLYSSNING AV VÅRA FLADDERMÖSS

Torsdag den 4 september vid Svartsjö slott

vattenfladdermus NV vattenfladdermus (foto Naturvårdsverket)

Det var en klar, vacker sensommarkväll när vi träffades, cirka 15 MNF:are, för att göra bekantskap med fladdermössen vid Svartsjö slott. Till vårt förfogande hade vi föreningens nyinköpta apparat, en detektor som kan omvandla fladdermössens jaktsignaler på 20-70 kHz till för oss hörbara ljud. Hela kvällen fick vi massor av information från en av Sveriges främsta experter, Marie Nedinge från Naturvårdsverket. Redan vid parkeringsplatsens stenmur nedanför slottet fick vi se en fladdermus flyga, och analys av ljudsignalerna identifierade en dvärgpipistrell (dvärgfladdermus). Den arten visade sig vara vanlig denna kväll och det karakteristiska ljudet följde oss på vandringen genom parken. Vi gick sedan ned till stranden av Svartsjöviken, och i strålkastarljus fick vi upprepade gånger se två exemplar av vattenfladdermus flyga förbi. För att höra den arten fick ändra lyssningsfrekvensen från 55 kHz till 46 kHz. Det var fascinerande att i månljuset (och strålkastarljuset) se dessa fladdermöss vända upp den ljusa buken under flykten. Plötsligt ropade Marie till när ytterligare en art snabbt flög förbi. Det var en större brunfladdermus; tyvärr kom den inte tillbaka. Den är inte lika vanlig som de båda vi sett tidigare. Vi fick alltså se och höra tre arter denna kväll. Det bästa förutsättningarna för att se fler arter är tidigare på sommaren; nu var det kallare och färre insekter att fånga.

dvärgpipistrell wikipedia     större fl

dvärgpipistrell (wikipedia)     större brunfladdermus (wikipedia)

Läs om 10 skäl att älska fladdermöss –KLICKA HÄR!

 

JUBILEUMSGILLE I SLÅTTERHAGEN  

Söndag den 10 augusti 2014 i Väsby hage på Munsö

”När morgonen gryr, ska jag vålma mitt hö” sjunger Evert Taube i Calle Schewens vals. Efter en varm och torr sommar växte gräset högt i slåtterhagen. På fredagen slogs gräset med slåtterbalk och det var goda förutsättningar för en fin slåtterdag, men natten till söndagen föll det 15 mm regn. När vi niotiden kom till Väsby hage var höet alldeles vått. Vi fick vända hemåt igen, men klockan två samlades vi åter och till vår glädje hade det torkat upp. Höet var perfekt för att skapa vålmar. Först kändes det nästan oöverstigligt med den stora mängden hö, men vi hade blivit en stor grupp på 14 personer, som arbetade idogt med att räfsa ihop hö, slå ned störar och trä på hö för att skapa vålmar. Klockan sex var vi färdiga med hela slåtterängen och där stod nu 28 vackra hövålmar. Och i den blå himlen svävade en bivråk!

Det var med tillfredställelse och viss stolthet vi kunde meddela markägaren Christina Falk att höet snarast kunde transporteras vidare till höskullen.

Här är bilder från vår slåtter, foto Kenneth Bengtsson.

Slåtter 1 140810 KB  Slåtter 3 140810 KB

Slåtter 4 140810 KB  Slåtter 5 140810 KB

Slåtter 2 140810 KB

 SKÖNA BLOMSTER VID SANDEMAR         Lördag den 14 juni 2014

Markerna kring 1600-talsslottet Sandemar vid Dalarövägen är ett av Stockholmstraktens finaste utflyktsmål. Här finns fågelrika havsvikar och blomsterrika kärr. Ett 10-tal MNF:are fick lyssna till bland annat kärrsångare, härmsångare, rosenfink och näktergal. I rikkärren fick vi uppleva en osedvanlig blomsterprakt med 7 olika orkidéarter: nattviol, grönvit nattviol, ängsnycklar, tvåblad och gulyxne, Sandemars största klenod. Adam och Eva var redan överblommad och kärrknipproten var i knopp. Att botanisera i denna mångfald till ackompanjemang av näktergalens och rosenfinkens sång är en högtidsstund för varje naturälskare.

liparis - jpg
Gulyxne (foto Sven Hansson) Blommande närmast, vinterståndare bakom.

JUBILEUMSBÅTRESA MED M/S TRANAN           Söndag den 18 maj 2014

Avfärd  Tappström  KB 140518

Det har blivit en tradition att MNF firar jubileum med en båtresa kring våra öar. Det blev en dag med strålande sol (och litet regn på slutet). Från Tappströms brygga gick båten genom Tappströmsbron och norrut i Långtarmen. Man upplever så mycket nytt när man ser våra öar från sjösidan. Våra kunniga guider gav oss massor med information om fåglar, fjärilar, bävrar och mycket annat. Högt upp i en strandtall stack fiskgjusehonan upp sitt vita huvud ur boet medan hanen flög iväg för proviantering. Vi förfasade oss över hur sandtagen helt hade utplånat åsen på långa sträckor. I groparna hade grundvattnet skapat sjöar som den Blå lagunen. Flera sträckor av åsen är dock nu bevarade som naturreservat. Färden fortsatte norr om Munsö och Södra Lagnö och sedan söderut mellan Munsö och Adelsö, där vi passerade nästa naturreservat, Väsby hage. Den energisparande linfärjan är f.n. på service (70% lägre energiåtgång jämfört med en vanlig färja). Hovgården, en del av ett världsarv, blev platsen för vårt strandhugg med en skål för föreningens 40 år, likaså för Bo Nylén, vår ordförande sedan lika många år. Festkommittén dukade upp en härlig lunchbuffé, som vi njöt av sittande på de blomsterklädda kullarna vid Alsnö hus ruiner. Rödkulliga ungdjur från Lovö prästgård höll oss sällskap. Återfärden gick förbi Björkö (med naturreservat) och genom Bockholmssundet. Efter 6 timmar var vi åter i Tappström. Se Kenneth Bengtssons fina bilder från en härlig jubileumsdag.

Broöppning  KB 140518Jubilarer KB 140518Lunch i det gröna KB 140518Landskapsvårdare Adelsö KB 140518Per och LiedbergsPå högsta punkten KB 140518

SUPERRESERVATET ROXEN             Lördag den 10 maj 2014

Resan till Östergötland gav många fina upplevelser för ett 20-tal MNF:are. Strandängarna vid sjön Roxen är resultatet av en insiktsfull och målmedveten planering i kombination med ett framgångsrikt samarbete mellan myndigheter och frivilliga krafter. Restaureringen av markerna har skapat ett av Mellansveriges mest attraktiva fågelreservat. Deltagarna i resan fick se alla simänder utom stjärtand, vidare brushane, svartsnäppa, storspov, dvärgmås, svarthakedopping, svarthalsad dopping och havsörn. Till höjdpunkterna hörde tuvsnäppa och rödspov. Näktergalen sjöng.

JUBILEUMSFAGNING AV  HAGEN
Söndag den 13 april 2014
Klicka här för att se Kenneths fina bilder från fagningen.

MNF har sedan många år tagit ansvar för att slåtterhagen i naturreservatet Väsby hage sköts enligt gamla traditioner med fagning på våren och slåtter i slutet av sommaren. Fagning är ett gammalt ord, troligen av fornnordiska ”feja”, som betyder rensa eller göra fint. Då fagningsblomman (vitsippan) står i knopp är det enligt traditionen dags att faga ängen. Det innebär att man räfsar ihop gamla löv, pinnar och eventuellt fjolårsgräs – faget – som därefter förs bort från ängen. Allt för att de spirande örterna och gräsen ska kunna nyttja vårsolens strålar och skjuta fart. Sedan är det bara att vänta.

Vi var elva MNF:are ägnade tre timmar denna vackra vårdag åt fagningen. Det vi hade räfsat ihop släpades bort på en presenning till en plats utanför slåtterängen. I ängen stod vitsipporna i knopp, blåsippor, vårlök och enstaka gullvivor blommade.

VÅRSKÅDNING VID LOVÖ KYRKA
Lördag den 5 april
Rapport kommer.

JUBILEUMSÅRSSTÄMMA
Fredag den 7 mars i Ekebyhovs slott

MNF:s årsmöte den 7 mars på Ekebyhovs slott blev välbesökt. Årsmötet valde in en ny ledamot i styrelsen, nämligen Linda Svensson från Stenhamra, biolog med vattenfrågor som specialitet. De tidigare styrelseledamöterna fick nytt förtroende (se listan över styrelsen under ”Om oss”).

Efter årsmötet lyssnade vi till Urban Wahlstedt som berättade om getingar. Urban är synnerligen kunnig om våra steklar (och andra insekter) och har dessutom erfarenhet som dockteaterspelare och scenograf. Kombinationen av detta har använt för att skapa modeller av olika getingar, 20 ggr större än i verkligheten. Ett genialiskt pedagogiskt trick. Vi kunde tydligt se hur getingarna kan fälla i hop sina vingar, hur de gnager träflis med de övre käkarna m.m.

DEN GÅTFULLA ÅLEN
Onsdagen 19 februari på Ekebyhovs slott.

De väletablerade fiskexperterna och ålkännarna Arne Fjälling och Håkan Wickström delade med sig av sina kunskaper om ålarnas livscykel och märkliga levnadsvillkor.  Det moderna samhället har skapat stora svårigheter för denna mycket speciella fisk,  bland annat när det gäller ålens vandringar och reproduktion i Sargassohavet. Därför är ålen i Sverige en utrotningshotad art och rödlistad av WWF, varför man bör undvika att äta den.