Höstprogrammet 2014

Aktuella programpunkter för hösten 2014 finns i kalendern i högerspalten.
En sammanfattning finns under bilden.
Klicka här för hela programmet.

  Berberis KB 131105
Berberis. Foto Kenneth Bengtsson.

MNF:s program hösten  2014

En kort sammanfattning, mer information om de närmast kommande programpunkterna finns i kalendern i högerspalten.

Hemlig avlyssning av våra fladdermöss. Torsdag den 4 september kl 20.00 vid Svartsjö slotts parkering, eller kll 19.45 samåkning från kommunhuset Tappström. MNF har nu en bärbar detektor som fångar upp fladdermössens ljudsignaler och gör dem hörbara för ett mänskligt öra. Signalmönstret avslöjar vilken art som flyger förbi.

Jubileumssvamputställning på valdagen.  Lördag och söndag 13-14 september kl 11.00-16.00 i TräsjöGården, scouternas hus vid Jungfrusund mitt emot skidbacken. Välkommen att fängslas av alla vackra eller konstiga svamparter som ligger utställda på borden. Tag gärna med en egen korg med svamp – du får den granskad av kunniga MNF:are. Kl 14 bägge dagarna kåserar Bosse Nylén över de olika svamparnas ekologi, förekomst, ätlighet och giftighet.

Fästingar och rådjur. Onsdag den 1 oktober kl 19.00 i Ekebyhovs slott. Zoologen och forskaren Ulrika Alm Bergvall berättar om dessa djur som blir allt vanligare i vår fauna. Fästingarna är beroende av bl a rådjur för sin levnad och ökningen är ett problem eftersom de sprider sjukdomar.

Äventyr i havsbandet. Lördag den 4 oktober. Samling kl 08.30 vid kommunhuset Tappström, alternativt kl 08.45 vid Jungfrusunds färjeläge. Naturreservatet Tullgarnsnäs är ett välkänt utflyktsmål för fågelskådare. På vida strandängar trivs vadare. I en kalkrik lund kan man finna många krävande svampar och växter.

Jubileumsvård av blåsippsbacken. Lördag den 11 oktober. Samling kl 10.00 vid kommunhuset Tappström för samåkning. Varje vår blommar blåsipporna i tusental i Malmviks backe längs Ekerövägen. MNF röjer regelbundet bort sly för att ge anemonerna bättre förutsättningar att vakna upp och blomstra efter sin vintersömn.

ÄNDRAT PROGRAM. VÅRA SVENSKA ORKIDÉER. Onsdag den 22 oktober kl 19.00 i Ekebyhovs slott.

Sven Hansson är en av Sveriges främsta kännare av orkidéer, både svenska och sydeuropeiska, som han har studerat under många år. Denna kväll kommer han att berätta om orkidéer ur olika aspekter och visa spännande bilder. En kväll du inte får missa! 

Det planerade föredraget om Seychellerna kommer vid ett senare tillfälle.

Jubileumskafé på slottet. Söndag den 9 november kl 12 – 16 i Ekebyhovs slott. MNF står denna dag som värd för kaféverksamheten. Ett kafé i samklang med våra ekologiska ambitioner. Samtidigt visar Sture Nordmark en utställning med mossor och lavar. Kl 14.00 Med temat Natur och kultur på Kreta berättar Pelle Johnsson om en Kretaresa i våras med fokus på spännande orkidéer.

Bilder från ett jubelår! Onsdag den 26 november kl 19.00 i Ekebyhovs slott. Under en avkopplande och färgstark afton försjunker vi i minnen från det gångna året. Ta med dina bästa bilder från året och bidra till allas upplevelse. Vi avslutar med kaffe/te och kaka.

OBS! Glöm inte att varje ny medlem i MNF är en delseger för miljön. Ring bara MNF (Birgitta Dahl) 08-268969 eller Naturskyddsföreningens riksorganisation 08-702 65 00 och anmäl!!!